(Echt)scheiding

Laat je bijstaan

Als jullie relatie eindigt, dan gaat dit vaak gepaard met een hoop gevoelens. Het is net op die moment dat jij en je ex-partner afspraken moeten maken over zowat alles dat jullie nauw aan het hart ligt: de kinderen, jullie woonst, jullie eventuele gemeenschappelijke zaak…

Laat je daarom bijstaan door mij als onafhankelijke, neutrale derde in jullie gesprekken over deze gevoelige onderwerpen. Mijn juridische achtergrond en ervaring maken het mij mogelijk om de tot stand gekomen afspraken voor jullie te vertalen in een juridische sluitend document.

Leer Meer

3

(Echt)scheiding onderlinge toestemming (EOT)

Wanneer jullie besloten hebben te scheiden, is het niet nodig dat jullie een strijd voor de rechtbank gaan uitvechten. De EOT (echtscheiding onderlinge toestemming) geeft jullie de mogelijkheid om zelf, buiten de rechtbank om, tot een overeenkomst te komen. Als ervaren bemiddelaar met een juridisch notariële expertise kan ik jullie bijstaan om tot een onderbouwde overeenkomst te komen. Tijdens de bemiddeling overloop ik met jullie de zaken waar jullie samen over moeten beslissen. 

En dat is wel wat! Dit gaat van de verdeling van de inboedel, over wat jullie kunnen doen met het gemeenschappelijk huis, naar wie aanspraak kan maken  op de levensverzekeringen, tot wie betaalt wat voor het onderhoud en de opvoeding van de kinderen ,  …. . In de bemiddelingsgesprekken is er steeds ruimte om ook de emotie te kaderen.

Uit elkaar als samenwoners

Indien jullie als feitelijke of wettelijke samenwoners beslissen om jullie relatie te beëindigen, is het nodig dat er over heel wat zaken beslissingen worden genomen. Zo zal jullie vermogen moeten worden verdeeld. Onder meer zullen jullie afspraken moeten maken over de gemeenschappelijke woonst en andere onroerende goederen of over het lopende huurcontract. Mogelijks hebben jullie een gemeenschappelijke zaak en/of leningen. Ook de roerende goederen zullen verdeeld moeten worden.

Daarnaast dienen er regelingen te worden getroffen aangaande jullie gemeenschappelijke kinderen. Waar en wanneer verblijven de kinderen en wie betaalt wat voor hun onderhoud en opleiding? Wanneer de communicatie hieromtrent moeilijk wordt of wanneer jullie klaarheid en juridische ondersteuning wensen omtrent  mogelijke oplossingen, sta ik jullie graag bij.

Een ouderschapsplan is maatwerk!

Gaan jullie uit elkaar als partners, dan komt er een einde aan deze relatie. Jullie blijven echter nog steeds samen ouder van jullie gemeenschappelijke kinderen. De (echt)scheiding is ook voor jullie kinderen een ingrijpende gebeurtenis en de verwerking ervan is een rouwproces. Hoe de verwerking gebeurt bij kinderen, verschilt van kind tot kind en is afhankelijk van hun leeftijd, karakter, plaats in het gezin, …. Het is goed om weten dat jullie als ouders een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verwerkingsproces van jullie kinderen.  Een ouderschapsplan biedt ondersteuning door de duidelijkheid ervan en zorgt ervoor dat jullie samen het ouderschap vlot kunnen laten verlopen na de scheiding.

De wet schrijft voor dat onder meer volgende zaken voor jullie kinderen geregeld moeten worden : het ouderlijk gezag, de verblijfsregeling voor kinderen, de financiële en fiscale aspecten ivm de kinderen. Bij een ouderschapsplan kan er echter nog grondiger te werk worden gegaan: jullie kunnen jullie opvoedingsproject bekijken en afhankelijk van de leeftijd van jullie kinderen de nodige aanpassingen doen. Dit alles met het oog op het vermijden van toekomstige conflicten!

FAQ

Kan een bemiddelaar onze echtscheiding wettelijk regelen of moeten we nog langs een notaris of advocaat?

Als erkend familiaal bemiddelaar begeleid ik jullie in het maken van afspraken omtrent alle zaken die in een EOT (echtscheiding onderlinge toestemming) regeling dienen te worden opgenomen en zet ik deze afspraken voor jullie in een juridisch sluitende overeenkomst. Samen met het verzoekschrift leg ik deze overeenkomst voor jullie neer ter homologatie bij de familierechtbank. Enkel wanneer een van jullie het deel van de andere in jullie huis of het appartement wenst over te nemen of wanneer jullie de gemeenschappelijke woonst verkopen, moeten jullie nog langs de notaris.

Kunnen wij als samenwonenden die beslist hebben om uit elkaar te gaan ook beroep doen op een bemiddelaar?

Ook als feitelijk of wettelijk samenwonenden kunnen jullie beroep doen op mij als bemiddelaar, waarbij afspraken kunnen worden gemaakt en een overeenkomst kan worden opgesteld over het verblijf en de kosten van jullie gemeenschappelijke kinderen, als tevens over jullie onroerende goederen.

Desgewenst of wanneer de wet dit voorschrijft, maak ik jullie overeenkomst ter homologatie over aan de rechtbank of biedt ik ze ter registratie aan.

Moeten alle partijen aanwezig zijn bij de bemiddelingsgesprekken?

Het is zeker aan te raden dat alle partijen aanwezig zijn. Soms kan het echter zijn dat de discussies zo hoog oplopen dat partijen ervoor kiezen om afzonderlijk in gesprek te gaan met mij als bemiddelaar. Dit kan, wanneer alle partijen hierover akkoord gaan en iedereen de mogelijkheid krijgt om een eigen gesprek met de bemiddelaar te hebben. Uiteindelijk zullen de afzonderlijke gesprekken wel in een gemeenschappelijk gesprek worden samengebracht.

Wij hebben in gemeenschappelijk overleg beslist om te scheiden en we hebben reeds een regeling omtrent de meeste zaken. Kunnen we onze overeenkomst nog ter nazicht voorleggen aan een bemiddelaar?

Uiteraard kan dit! Ik overloop samen met jullie de regeling, ga na over deze voldoet aan de behoeften van jullie beiden en of ze opgesteld werd conform de wet. 

info@lieve-vriens.be

+32 485 98 99 50

Lieve Vriens is erkend door de federale bemiddelingscommissie.