Over mij

Lees meer over mijn expertises, juridische achtergrond en mijn motivatie.

Juridisch onderbouwde bemiddeling

Mijn expertise is familiale bemiddeling. Dit kan zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak zijn.

Leer meer

3

Mijn verhaal

Ik ben licentiaat in de rechten en licentiaat in het notariaat. Mijn werkzaamheden in het notariaat combineerde ik met het behalen van een master in het ondernemingsrecht.

In de notariële praktijk botste ik herhaaldelijk op cliënten die vast zaten in hun communicatie, zeker wanneer er problemen opdoken. Gevoelens namen de bovenhand waardoor er werd gesproken in verwijten en partijen niet meer in de mogelijkheid waren om naar elkaar te luisteren.

Ik zag deze dynamieken steeds terugkomen. 

Dit heeft mij ertoe aangezet om mij te gaan scholen als bemiddelaar: eerst als familiaal bemiddelaar, aansluitend als bemiddelaar in burgerlijke- en handelszaken en enkele jaren later ook als bemiddelaar in sociale zaken. Ik werd in deze drie takken door de overheid erkend.

Ondertussen breidde ik mijn bemiddelingskennis uit met  aanvullende opleidingen (o.a. ‘bemiddelingsgericht werken in familiebedrijven’) en hield ik mijn juridische kennis up to date door het nauwgezet volgen van juridische vormingen.

Inmiddels deel ik mijn vastgoedkennis als docent bij Syntra AB en geef ik permanente vormingen aan bemiddelaars bij Promediation (o.a. ‘bemiddelen in familiebedrijven’ en ‘de EOT en fiscaliteit’).

Ik help graag bemiddeling mee op kaart te zetten als ervaringsdeskundige spreker en en zet mij in als vrijwillig bemiddelaar trajectkeuze bij de REA. Bij het op kaart zetten van bemiddeling, leg ik sterk de nadruk op het preventief bemiddelen.

Mijn motivatie

Als erkend bemiddelaar begeleid ik jullie bij moeilijkheden, discussies en conflicten die in een familie spelen, zowel in de privé-sfeer als in het bedrijf. Mijn expertise ligt in het bemiddelen rond  kantelmomenten, zowel tijdens het leven als bij afscheid.

Ik help partijen om constructief met elkaar te praten én naar elkaar te luisteren, om daarna te komen tot duurzame oplossingen die door alle partijen worden gedragen.

Dankzij mijn juridische achtergrond kan ik samen met jullie de verschillende scenario’s die zich aanbieden, naast elkaar leggen, zodat jullie volledig ingelicht worden over de gevolgen van jullie beslissingen.

 

Vanaf het intakegesprek, waarin ik peil naar wat er bij jullie speelt, regel ik voor jullie het bemiddelingsparcours, zowel bij een (echt)scheiding als bij een conflict in een familiebedrijf, en dit tot het opstellen van de gewenste overeenkomsten. Belangrijk hierbij is dat jullie aan het stuur zitten en dat het mijn rol is om te bewaken dat er een weg wordt gevolgd.

Mijn uitgebreid netwerk van experten (fiscalist, schatter, psycholoog, accountant, …) kan worden ingezet wanneer dit nodig zou zijn en jullie dit wensen.

Jullie hebben immers het recht op het beste van twee werelden! Als ervaren bemiddelaar en als onderlegd jurist, kan ik jullie dit bieden. 

Mijn werkwijze

l

STAP 1

We starten met een intakegesprek

Tijdens dit kennismakingsgesprek overloop ik met jullie het bemiddelings-protocol, zodat er duidelijke afspraken zijn omtrent de bemiddelingsgesprekken en de kostprijs van het traject.

Uiteraard komen jullie ook aan het woord, waardoor er kan worden afgebakend waar het in de daaropvolgende bemiddelingsgesprekken over zal gaan.

Tenslotte zal ik de vraag stellen of jullie vrijwillig in bemiddeling willen stappen met mij als bemiddelaar.

1

STAP 2

Voorafgaandelijk het eerste bemiddelings-gesprek ontvangen jullie van mij het protocol ter inzage en lijst ik al de stukken en documenten op die nuttig kunnen zijn bij de bemiddeling.

Vertrekkende van jullie bemiddelingsvraag, zal ik vanuit jullie standpunten, peilen naar jullie belangen en behoeften, wat jullie in staat zal stellen om te komen met verschillende mogelijke oplossingen. Een bemiddelingsgesprek duurt gebruikelijk anderhalf uur. Rekening houdend met wat partijen wensen, zullen er opvolgende afspraken kunnen worden gemaakt met een tussenperiode van 1 à 2 weken. Na elke bemiddeling ontvangen jullie van mij een verslag.

STAP 3

De mogelijke oplossingen worden naast elkaar gelegd en de verschillende scenario’s worden overlopen, zodat alle gevolgen, voor elke partij duidelijk zijn. Het uiteindelijk akkoord wordt steeds in een overeenkomst gegoten, of het nu gaat over een echtscheidingsregeling, een ouderschapsplan, een familiecharter of een aandeelhoudersovereenkomst.

Indien nodig neem ik contact op met de door jullie gekozen notaris of wordt de overeenkomst neergelegd bij de bevoegde rechtbank ter homologatie.

info@lieve-vriens.be

+32 485 98 99 50

Lieve Vriens is erkend door de federale bemiddelingscommissie.