Familiale bemiddeling

WERK PREVENTIEF

Een familie is onderhevig aan conflicten: hier vertel ik niets nieuws! Een familie, een op zich staand systeem, bestaat uit een groep van mensen ieder met zijn eigen rol, dynamiek, behoeften en waarden. De veronderstelling is al snel dat iedereen elkaar kent en er wordt te vaak gehandeld vanuit veronderstellingen. Op scharniermomenten kunnen ogenschijnlijk kleine ergernissen plots leiden tot conflicten. Daarnaast maakt onze veranderde maatschappij dat onze familiestructuren er anders uitzien, waarbij het niet voor iedereen even makkelijk is om zijn of haar plaats erin te vinden.

Leer Meer

3

Nieuwe samengestelde gezinnen

Een nieuw samengesteld gezin heeft een andere dynamiek dan een traditioneel kerngezin. Niet alleen hebben beide partners verwachtingen en vragen omtrent de nieuwe situatie, ook de kinderen zullen op zoek gaan naar hun plaats binnen dit samengesteld gezin. Er spelen heel wat gevoeligheden en er kunnen zich praktische moeilijkheden voordoen: in welk huis/appartement gaan jullie wonen? Wie verblijft er op welk moment? Hebben de kinderen een eigen ruimte? En welke rol krijgt de nieuwe partner toebedeeld als het over de kinderen gaat?

Allemaal vragen en factoren die best kunnen worden besproken als twee gezinnen worden samengevoegd. Ook hier kan een weldoorsproken en op maat geschreven ouderschapsplan steun bieden.

Erfenissen: Begin tijdig met het familiegesprek

Het is de wetgever niet ontgaan dat erfenissen vaak tot familieruzies leiden die dan voor de rechtbank worden uitgevochten. 

Sedert de inwerkingtreding van de nieuwe erfwet op 1 september 2018 is er de mogelijkheid geboden om voor het openvallen van de nalatenschap samen te zitten met de toekomstige erfgenamen en afspraken te maken (weliswaar onder strikte voorwaarden) omtrent deze nalatenschap. De wet voorziet dat de notaris toeziet op de naleving van de wettelijke voorwaarden en de daaraan verbonden termijnen.

Wanneer de voorafgaandelijke gesprekken verdere uitdieping behoeven of wanneer ze niet verlopen zoals verwacht, kan ik jullie als bemiddelaar bijstaan. Mijn notariële achtergrond maakt het mogelijk om jullie belangen en behoeften op een juridisch correcte manier over te brengen aan jullie notaris.

Indien er geen gebruik is gemaakt van deze nieuwe wettelijke regeling en het verdelen van de nalatenschap toch tot spanningen leidt, dan is de rechtbank gelukkig niet de laatste oplossing. In bemiddelingsgesprekken kan ik de partijen bijstaan om samen tot een akkoord te komen. Bij het verdelen van een erfenis spelen emoties vaak een grote rol en komen de (familiale) pijnpunten naar boven. Door deze te benoemen en te erkennen, kan de communicatie opnieuw op gang worden getrokken en kunnen partijen tot een overeenkomst komen die maakt dat er een evenwicht en rust in de familie komen.

Conflicten in een laatste levensfase

Familiale conflicten kunnen in een laatste levensfase een dwingend karakter tot uitklaring en verduidelijking krijgen. Wanneer de posities en standpunten van partijen niet volledig zijn verhard en partijen  met elkaar in gesprek willen gaan, kan ik als familiaal bemiddelaar een veilige context bieden om de communicatie (opnieuw) op te starten. Vaak moeten er in deze fase ook medische beslissingen worden genomen, waar de patiënt, de familie en de zorgverleners mogelijk niet op een lijn zitten, waardoor een vreedzaam afscheid moeilijk wordt. Bemiddeling kan ertoe bijdragen dat de stervende op een serene manier afscheid kan nemen en de nabestaanden worden ondersteund in hun rouwverwerking.

info@lieve-vriens.be

+32 485 98 99 50

Lieve Vriens is erkend door de federale bemiddelingscommissie.